Nevzali ma na vysokú. Čo teraz?

Hneď v úvode by sme ťa chceli povzbudiť. Aj keď sa ti to na prvý pohľad zdá ako tragédia, vôbec to tak nemusí byť. Môžeš prežiť super rok a dostať sa na svoju vysnívanú školu na druhý pokus. Takže nezúfaj.

1. Nadýchni sa, nie je to koniec sveta aj keď ti to tak teraz pripadá.

2. Odpovedz si na otázku: Chcem to skúšať ďalší rok?

3. Uvedom si svoje možnosti:

a) podať si záchrannú prihlášku na ľubovoľnú VŠ/VOŠ, aby si si udržal status študenta. Tu je problém v tom, že strácaš rok bezplatného štúdia medicíny, pokiaľ sa rozhodneš toto štúdium ukončiť a o rok začať štúdium medicíny

b) existujú jazykové pomaturitné kurzy, ktoré ti zaistia na rok status študenta a zlepšíš sa v cudzom jazyku. Existuje niekoľko firiem, ktoré tieto kurzy organizujú (napríklad BOHEMIA INSTITUT). Tieto kurzy sú prezenčné.

c) nastúpiť do práce. Pokiaľ si čerstvý maturant, do konca augusta sa nachádzaš v takzvanej ochrannej lehote, kedy ešte nemusíš nič riešiť. Ak nastúpiš do práce od 1. septembra, oznamovaciu povinnosť má tvoj zamestnávateľ.

d) pokiaľ sa rozhodneš do práce nenastúpiť, mal by si sa do 7 dní od konca augusta nahlásiť na úrad práce. Tým sa stávaš nezamestnaným a zdravotné odvody za teba platí štát. Všetky podrobnosti ti už povedia na úrade, ale potom sa musíš snažiť nájsť si prácu.

e) ak nechceš nastúpiť do práce a ani sa hlásiť na úrade, stávaš sa dobrovoľne nezamestnaným. V takom prípade si musíš platiť zdravotné poistenie sám (cca 80 €/mesiac).

4. Je tvoja odpoveď na otázku v bode 2 áno? Teraz máš pár možností - pripraviť sa sám/kurzy/súkromné doučovanie.
Tu záleží na tvojich finančných možnostiach a či máš dobré základy zo strednej školy.
Kvalitné kurzy ti nedajú iba základy, ale naučia ťa všetko, čo je potrebné k daným prijímačkám. Samozrejme je tvrdá práca a učenie iba na tebe. Žiadny kurz ťa bez učenia na vysnívanú vysokú nedostane.

5. Uži si tento rok. Rok voľna navyše nie je nič proti tomu, čo ťa na medicíne čaká. Medicína je ťažký odbor a rok „voľna“ ti určite prospeje. Navyše nie si jediná/ý, ktorej/mu to na prvýkrát nevyšlo. Nezabudni na to, že na medicínu sa dostane na prvýkrát iba 30 % študentov. Je hromada lekárov, ktorí sa dostali až na niekoľký pokus.

28. júna 2022

Súvisiace články

Podmienky prijatia na 1. LF v roku 2024

Tento rok sa prijímačky na 1. LF dočkajú viacerých zmien.

Podmienky prijatia na JLF v roku 2024

Čo sa zmení v prijímačkách na Jesseniovu lekársku fakultu v roku 2024 oproti roku 2023? Znížili sa bonifikačné body a zvýšil sa počet bodov za skúšku manuálnej zručnosti.

Podmienky prijatia na LF UK v roku 2024

Lekárska fakulta Univerzity Komenského v Bratislave zmenila podmienky prijatia oproti minulým rokom. Pridal sa test všeobecných predpokladov a pribudli aj bonifikačné body.

Odporúčaná literatúra podľa jednotlivých lekárskych fakúlt

Zoznam literatúry podľa odporúčania lekárskych fakúlt na jednom mieste

2. LF - Ústny pohovor

Našli ste si v prihláške na 2. LF postup do druhého kola prijímacích skúšok? Gratulujeme! Nasleduje ústny pohovor.

3. LF - Ústny pohovor

Zvládli ste úspešne testy z biológie, chémie a fyziky na 3. LF? Gratulujeme! Potom vás čaká ústny pohovor.

Všeobecné študijné predpoklady: Analytická časť

Typy otázok, s ktorými sa môžete stretnúť v Analytickej časti. A naše rady, ako ich efektívne vyriešiť.

Všeobecné študijné predpoklady: Verbálna časť

Typy otázok, s ktorými sa môžete stretnúť vo Verbálnej časti. A naše rady, ako ich efektívne vyriešiť.